Головна » Статті » СУСПІЛЬСТВО

Належне утримання – невід’ємне право кожної дитини

Селидівський міський відділ уповноваженого органу з питань пробації інформує:

Кожна дитина потребує ніжності, тепла, ласки та любові. На таку особливу турботу здатні лише батьківські руки. Однак не всім дітям пощастило відчувати цю любов щоденно. Багато батьків ухиляється від виконання своїх батьківських обов’язків. Ось вам моральний стан, з дозволу сказати "батьків", які просто викреслили власних дітей зі свого життя, відмовляючи їм у всьому, включно із законною вимогою матеріальної підтримки. Дуже соромно за таких співгромадян і дуже прикро про це говорити.

Але все змінилося з 6 лютого 2018 року з дати  набрання  чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» (Закон від 7 грудня 2017 року, №2234-VIII). Даний закон є великим кроком на шляху підвищення матеріальної захищеності дітей, адже кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального та соціального розвитку. Закон передбачає нові засоби примусового виконання рішень до боржника, який не сплачує аліменти більше ніж шість місяців. Якщо у батька чи матері дитини виникає заборгованість по сплаті аліментів за 6 місяців, таку особу може бути притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин. Виконання рішень суду про накладення адміністративного стягнення у вигляді оплачуваних суспільно корисних робіт покладено на уповноважені органи з питань пробації. Суспільно корисні роботи – це новий вид адміністративного стягнення, що полягає у виконанні правопорушником оплачуваних робіт, перелік яких визначатимуть органи місцевого самоврядування.

Внесення вказаних змін здійснено з метою впливу на несумлінних батьків, адже за ухилення від сплати аліментів вони будуть виконувати оплачувані суспільно корисні роботи, а отримані кошти будуть спрямовані на сплату аліментів, що є на відміну від безоплатних громадських робіт, більш ефективним заходом для погашення наявної заборгованості.

Якщо боржник ухиляється від виконання суспільно корисних робіт, його можуть заарештувати. У цьому випадку кожна доба арешту буде зараховуватися за 15 годин суспільно корисних робіт. При цьому термін арешту не може перевищувати 15 діб.

В наших населених пунктах розроблено (або розробляється) ряд рішень і визначено місця, де злісні боржники будуть відпрацьовувати на громадських роботах. Сподіваюсь, після цього вони стануть більш відповідальніше ставитись до своїх батьківських обов’язків.

Такі місця вже визначені в Селидовому та Цукуриному, на черзі визначення таких об’єктів в Гірнику та Курахівці.

Категорія: СУСПІЛЬСТВО | Додав: Nasha-zorya (2018-05-11)
Переглядів: 408 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Наша адреса
Редакція газети "Наша зоря"
вул. Карла Маркса,25
м. Селидове, Донецька обл. 85400



+3-8-06237-7-25-89, 050-034-38-28 nasha-zorya@ukr.net
Мапа
sample map