Головна » Статті » СУСПІЛЬСТВО

П’ять українських фільмів на різдвяні свята
Довгі зимові вечори на різдвяних канікулах – ідеальний час, щоб нарешті подивитись українські кіноновинки останнього року. У 2018-му їх було чимало – аж 39 фільмів. Центр громадського моніторингу та контролю підібрав найцікавіші та найбільш резонансні стрічки.

Довгі зимові вечори на різдвяних канікулах – ідеальний час, щоб нарешті подивитись українські кіноновинки останнього року. У 2018-му їх було чимало – аж 39 фільмів. Центр громадського моніторингу та контролю підібрав найцікавіші та найбільш резонансні стрічки.

«Скажене весілля»

 Комедія режисера Влада Дикого гарантовано забезпечить гарний настрій на свята. Адже фільм є кумедною сумішшю живих сімейних історій з одвічним конфліктом – протистоянням нового і старого. Одну з головних ролей у стрічці зіграв популярний ведучій Юрій Горбунов, а саундтрек до фільму записали Олег Винник і Потап.    

Фільм вийшов у прокат на початку жовтня 2018 року й майже одразу став рекордсменом національного прокату. У кінотеатрах його переглянули понад 650 тисяч глядачів. Тож фільм став по-справжньому прибутковим: за неповні 3 місяці прокату приніс своїм творцям майже 55 млн грн.

Цікаво, що компанія-виробник, яка отримала 1 млн 175 тисяч грн держпідтримки, повернула кошти Держкіно після успіху фільму.

«Викрадена принцеса»

 

Одним із найуспішніших українських проектів 2018 року став 3D-анімаційний фільм Олега Маломужа «Викрадена принцеса», що вийшов у прокат у березні. Мультфільм створений за мотивами «Руслана і Людмили» Олександра Пушкіна і  розповідає про Київ часів відважних воїнів, чарівних принцес і могутніх чаклунів. 

В українському прокаті «Викрадену принцесу» переглянули майже півмільйона глядачів. Крім того, автори фільму продали права на показ у понад 50 країн світу. Найбільшу прихильність публіки мультфільм здобув у Польщі, Румунії, Туреччині та Мексиці.

Як і решта згаданих фільмів, «Викрадена принцеса» отримала фінансову підтримку від Держкіно.

«Донбас»

«Донбас» Сергія Лозниці як найбільш неоднозначний і титулований фільм цього року однозначно варто побачити. Він показує реальні випадки із життя сучасного Донбасу, передаючи ментальність і «культуру» регіону. Сюжет такий абсурдний і трагікомічний, що схожий на колекцію карикатур, зазначають критики. Однак саме в цьому ховається і головна принада фільму – це не перебільшення, а справжнє життя. На думку кіноекспертів, фільм може викликати дуже різноманітні емоції, але точно не залишить нікого байдужим.

«Для глядача, здатного до критичного мислення, «Донбас» стає дієвою пігулкою від безпринципності та сепаратистських настроїв, і це, укупі з каннською нагородою та довершеною драматургією, робить стрічку Лозниці не тільки найкращим українським фільмом року, а й одним із найвидатніших фільмів незалежної України», – вважає Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер «UA: Культура».

Фільм створила компанія «Артхаус Трафік», і майже 40% виробництва профінансувало Держкіно. Світова прем’єра відбулася 9 травня 2018 року на Каннському фестивалі, де стрічка отримала приз за найкращу режисуру у програмі «Особливий погляд».

«Позивний «Бандерас»

 Назва цієї стрічки говорить саме за себе. На відміну від «Донбасу» Лозниці, «Позивний «Бандерас» Зази Буадзе є типовим бойовиком. Фільм заснований на щоденниках нацгвардійця Сергія Башкова з позивним «Індіанець» та розповідях воїнів АТО. У центрі сюжету – розвідник «Бандерас», який, немов голлівудський Рембо, перемагає ворожих диверсантів.

Одразу після прем’єри фільму, що відбулась перед Днем захисника України, про стрічку написали безліч журналістів, письменників і навіть політиків. Більше того, рекламу фільму зробив Президент України Петро Порошенко, опублікувавши на своїй сторінці у Facebook саундтрек до неї. «Пишаюся, що за підтримки держави створюється патріотичне, якісне кіно, на яке глядач іде із задоволенням», – прокоментував глава держави.

Багато критиків зазначили, що фільм має дуже важливу просвітницьку роль і нарешті створює образ «українського героя». Тож «Бандерас», хоч і не став масовим кіно, але заслужено увійшов до десятки українського прокату цього року. 

«Дике поле»

Фільм Ярослава Лодигіна є екранізацією роману культового письменника і поета Сергія Жадана «Ворошиловград», що вийшов друком 2011 року. Роман перекладений 13 мовами і має багато прихильників в Україні, які з нетерпінням чекали на його кіноверсію.

Дія стрічки, як і двох попередніх, відбувається на сході нашої країни. Її головний герой – Герман – повертається у рідне містечко і потрапляє у вир пригод. Критики вважають, що Лодигіну вдалося зацікавити глядачів: «Дике поле» – атмосферний фільм, який ні на секунду не перестає бути цікавим завдяки строкатим персонажам і пострадянському менталітету головних героїв», – розповів редактор Moviegram Юрій Самусенко.

У національний прокат фільм вийшов на початку листопада 2018 року. Наполовину його виробництво профінансувало Держкіно.

А загалом 2018 року держава профінансувала виробництво 78 фільмів на загальну суму 1 млрд грн. Тож наступного року українців чекає ще більше цікавих фільмів.

Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю.


 


 
Категорія: СУСПІЛЬСТВО | Додав: Nasha-zorya (2018-12-29)
Переглядів: 403 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Наша адреса
Редакція газети "Наша зоря"
вул. Карла Маркса,25
м. Селидове, Донецька обл. 85400



+3-8-06237-7-25-89, 050-034-38-28 nasha-zorya@ukr.net
Мапа
sample map