Головна » Статті » СУСПІЛЬСТВО

Реформа енергоринку: як і кому платити за електроенергію з 1 січня

1 січня 2019 року починається перший етап державної реформи ринку електроенергії для того, щоб він став працювати за європейською моделлю. Енергопослуги клієнтам в Україні відтепер надаватимуть дві різні компанії - оператор системи розподілу (ВСР) та постачальник. Вже з листопада жителі Донеччини почали отримувати нові рахунки за спожиту електроенергію зі зразком заяви про приєднання до «умов договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії». Ми отримали роз’яснення від компанії ДТЕК Донецькі електромережі про очікувані зміни - що потрібно зробити, щоб і далі користуватися електроенергією, кому тепер платити за рахунками і як зміниться система розрахунків.

Що зміниться?

У липні 2019 року в Україні почне роботу новий ринок енергетики. Законодавчо зміни передбачені новим Законом «Про ринок електричної енергії», який фактично є «енергетичним безвізом», зробить ринок більш відкритим і створить нові можливості і вигоди для клієнтів. З 1 січня 2019 року енергопослуги клієнтам в Україні надаватимуть дві різні компанії. Оператор системи розподілу - ДТЕК Донецькі електромережі, і компанія-постачальник – Донецькі енергетичні послуги. Кожна компанія зосереджена на своїх завданнях, обслуговує клієнтів якісніше і оперативніше. Перша буде здійснювати діяльність виключно з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж. Друга - займатися постачанням електроенергії споживачам, відповідати за нарахування платежів і розрахунки. Відповідно, у клієнтів будуть 2 договори - про надання послуг з розподілу і про постачання електроенергії. Їх можна знайти, відповідно, на офіційній сторінці АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» і ТОВ «Донецькі енергетичні послуги».

Як приєднатися?

Для переукладення договорів не обов'язково особисто заповнювати та надсилати в ДТЕК ДЕМ запропонований зразок заяви приєднання, який ви отримали в листопаді разом з рахунком за електроенергію. Державою передбачено спрощену процедуру, все що потрібно зробити:

Продовжуйте користуватися послугами і своєчасно оплачувати рахунки. Таким чином, ви автоматично приєднаєтесь до послуг компанії-постачальника електроенергії.

Ознайомтеся з договором і тарифами на електроенергію, які встановила держава. Також ознайомтеся з зразком заяви про приєднання, який був наданий споживачам для оповіщення про зміни, які їх чекають з 1 січня 2019 року.

Як зміняться рахунки?

Зміниться тільки зовнішній вигляд рахунку, і то тільки після 1 лютого: споживачі отримають один загальний платіжний документ з новими реквізитами. Там будуть два окремі рядки: за послуги розподілу і за послуги постачання електроенергії. Поділ тарифу на 2 частини – це європейська практика, вона не впливає на тариф. Його, як і раніше, встановлює і контролює держава.

Оплата і передача показань

Зверніть увагу, всі розрахунки проводяться через Компанію-постачальника - Донецькі енергетичні послуги. Якщо Ви оплачуєте рахунки через банк, інтернет-банкінг, необхідно буде вказати нові реквізити. Вони будуть на сайтах і в перших рахунках від постачальника, які будуть доставлені клієнтам в лютому 2019 року. В системі Особистий кабінет ДТЕК Донецькі електромережі і електронних платіжних системах дані зміняться автоматично. Покази лічильників, як і раніше, можна передавати через особистий кабінет, по телефону коллцентру 0-800-500-473, в онлайн-чаті на сторінці Facebook «ДТЕК Донецькі електромережі» або іншими звичними способами.

А якщо переплата?

Клієнтам, у яких на кінець розрахункового періоду буде сформована переплата, вона буде зарахована на особовий рахунок клієнта шляхом перерахунку грошей постачальнику універсальних послуг. Про суму повернутих грошей клієнти будуть проінформовані в рахунках на електроенергію в наступному розрахунковому періоді.

Категорія: СУСПІЛЬСТВО | Додав: Nasha-zorya (2018-11-30)
Переглядів: 822 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Наша адреса
Редакція газети "Наша зоря"
вул. Карла Маркса,25
м. Селидове, Донецька обл. 85400



+3-8-06237-7-25-89, 050-034-38-28 nasha-zorya@ukr.net
Мапа
sample map