Головна » Статті » МЕДИЦИНА

Харчові отруєння: симптоми, перша допомога та як їх уникнути
З харчовими отруєннями стикаються чимало людей. Особливо актуальною ця проблема є під час свят, а також за високої температури атмосферного повітря. Тому нагадуємо про основні симптоми та першу допомогу при отруєнні, адже вчасне лікування не лише прискорить одужання, а й попередить важкі наслідки.
Шляхи харчових отруєнь
До отруєння організму людини в більшості випадків призводить  наявність у  харчових продуктах токсинів,   а  також  продуктів  життєдіяльності і розпаду бактерій. Потрапляння шкідливих бактерій у продукти харчування відбувається в результаті порушення технології їх виготовлення і,  що зустрічається набагато частіше, умов зберігання. Також  дуже часто патогенні мікроорганізми потрапляють у воду,   а  вже потім – в організм людини,  тому воду перед вживанням необхідно кип’ятити,  зберігати в закритому посуді.
Дуже багато людей намагаються визначити придатність продуктів за їх зовнішім виглядом або запахом. Однак, далеко не завжди продукти,  що містять мікроби, змінюють свій смак, колір,  запах або консис­тенцію. В результаті  у  їжу вживаються неякісні продукти. Треба пам’ятати,  що на готові страви можуть потрапити шкідливі спори при використанні ножів, роздільних дошок,  іншого кухонного інвентарю, що  для сирого м’яса,  риби. При купівлі харчових продуктів та  зберіганні  їх  у  холодильнику,   потрібно знати,   що готові та сирі продукти повинні бути відокремлені один  від  одного.

Харчове отруєння м'ясом
Будь-який м'ясний продукт може стати джерелом отруєння. Однак,  найбільшу небезпеку зараження сальмонельозом несе в собі куряче м'ясо. Також  нерідко причиною отруєння стають вироби з м'ясного фаршу. Для профілактики подібного виду отруєнь завжди ретельно піддавайте м'ясні продукти термічній обробці, не зберігайте м'ясо та м'ясні продукти поза холодильником. Вже готові страви з м'яса постарайтеся  з'їсти  в  першу  ж   добу  після приготування,  а перед вживанням піддавайте повторній термічній обробці.
Отруєння токсинами стафілокока
Подібний вид харчового отруєння є,  мабуть, найпоширенішим. Стафілокок чудово розмножується навіть при кімнатній температурі,  зазвичай на таких продуктах,   як паштети,  тістечка з кремом,  а  також  молочні продукти.
Харчове отруєння грибами
Отруєння грибами – найнебезпечніше для люд­ського організму. При цьому виді отруєння в значній мірі уражаються печінка і нирки,  а також  центральна нервова система. При підозрі на отруєння грибами людину  необхідно  якомога швидше доставити в лікарню. Щоб уникнути отруєння грибами ніколи не збирайте незнайомі гриби,  та ті,  що ростуть біля дороги. Не готуйте самостійно консерви з дикорослих грибів,  не купуйте  їх на вулиці у незнайомих вам людей.
Харчове отруєння рибою
Отруєння рибою займає друге місце по важкості, після отруєння грибами. Риба в процесі розкладання виділяє високотоксичні речовини, які вкрай негативно впливають на центральну нервову систему та організм людини в цілому. Завжди дуже уважно ставтесь до купівлі риби. В жодному разі не зберігайте рибу при кімнатній температурі – вона починає псуватися вже через півгодини.
Ботулізм
Ботулізм на сьогоднішній день  є одним із важких отруєнь, які становлять серйозну небезпеку для життя. Як правило,  перші ознаки захворювання можуть з'явитися вже через годину після прийому неякісної їжі,  проте в окремих випадках між  вживанням їжі та початком захворювання  проходить  кілька  діб.
Збудником цього захворювання є паличка ботулізму. Розмноження спор бактерії можливо тільки в безкисневому просторі. Такі умови створюються в домашніх консервах,  у нижніх шарах м'ясних та рибних продуктів домашнього приготування. Звичайне кип'ятіння в боротьбі з ботулізмом неефективно – спори дуже життєздатні і гинуть лише при температурі вище 150 градусів за Цельсієм.
Симптоми ботулізму дуже специфічні і їх складно переплутати зі звичайним харчовим отруєнням. Через нетривалий час після вживання в їжу неякісного зараженого продукту у хворої людини виникає різка ріжуча біль у шлунку. Прак­тично відразу у людини виникає безперервна виснажлива блювота.
Приблизно через дві-три години хвора людина відзначає значне погіршення зору, немов на очі опускається завіса або туман. Ще через годину-півтори у хворої людини починається слинотеча, порушується процес ковтання,  пропадає мова. Поступово розвивається параліч усіх інших м'язів,  у тому числі і тих,  які беруть участь у процесі дихання. Якщо хворій людині не буде надана негайна і кваліфікована допомога, то ризик летального  наслідку  багатократно  збільшується.
Допомогти хворому у такому випадку може лише лікар! Негайно викликайте бригаду «швидкої допомоги», яка доставить потерпілого до інфекційного відділення найближчої лікарні, де й буде надана перша допомога. Самостійне лікування неможливе,  адже єдиний ефективний засіб – введення  протиботуліністичної сироватки.
Пам'ятайте про те, що шанси на успішний результат лікування зменшуються з кожною годиною.
Єдине,  що ви зможете зробити до приїзду «швидкої допомоги»,  це промити хворому шлунок. Цей захід допоможе знизити кількість токсинів,  що всмоктуються в кров і потрапляють до кишечника хворого.
Профілактика харчових отруєнь
Окрім вже названих заходів профілактики,  виконуйте наступні правила:
* Дотримання правил гігієни. Перед тим, як почати приготування їжі, завжди ретельно мийте руки з милом. Також  пильно стежте за чистотою столових приборів та посуду,  в  якому готуєте їжу.
* Розморожування м'яса. Найпоширеніша помилка багатьох господинь – повільне розморожування м'яса і м'ясних напівфабрикатів при кімнатній температурі. У той час,  коли м'ясо всередині ще заморожено, на його поверхні починають активно розмножуватися патогенні мікроорганізми. Тому м'ясо потрібно розморожувати або в холодильнику,  поза морозильною камерою,  або в мікрохвильовій печі. Під час готування м’ясо необхідно ретельно піддавати термічній обробці. Не рекомендується вживати в їжу погано просмажене м'ясо з кров'ю.
* Вживання сирих яєць. Багато людей вживають яйця в сирому вигляді,  ніби так вони приносять більше користі. Однак у такому випадку існує дуже високий ризик зараження сальмонельозом. Більше того,  навіть перед приготуванням  яєць  їх шкаралупу необхідно мити.
* Вживання продуктів, що знаходяться поза холодильником. Ні в якому разі не можна вживати в їжу м’ясні та молочні продукти, якщо вони знаходилися при кімнатній температурі більше двох годин. Навіть,  якщо смак та зовнішній вигляд продуктів не змінені,   вони можуть  бути зіпсованими та становити загрозу  для  здоров'я  людини.
* Вживання продуктів харчування, які виготовляються в антисанітарних умовах. Хто з людей хоча б періодично не купує пиріжок або хот-дог в маленьких магазинчиках і торговельних наметах? Купуючи подібні продукти,  людина піддається ризику харчового отруєння. Адже ніхто не знає, з яких продуктів і в яких умовах готується ця їжа. За будь-яких обставин намагайтеся уникати подібних «перекусів». Набагато корисніше буде з'їсти яблуко, заздалегідь узяте з дому. Якщо ж  голод все-таки візьме гору над здоровим глуздом, віддайте перевагу продуктам, що не містять м'яса. Наприклад,  придбайте булочку з родзинками. Як правило,  саме м'ясо найчастіше і викликає харчове отруєння.
Ні в якому разі не ігноруйте необхідність звернутися за медичною допомогою!
Своєчасно надана допомога та проведення клінічних процедур при харчовому отруєнні, виступають гарантом того, що ризик шкідливих наслідків та ускладнень буде зведено до мінімуму.

Будьте обережні!

І.Д.Краснопер,
лікар-інфекціоніст.
Категорія: МЕДИЦИНА | Додав: Nasha-zorya (2020-09-02)
Переглядів: 1793 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Наша адреса
Редакція газети "Наша зоря"
вул. Карла Маркса,25
м. Селидове, Донецька обл. 85400



+3-8-06237-7-25-89, 050-034-38-28 nasha-zorya@ukr.net
Мапа
sample map