Головна » Статті » СУСПІЛЬСТВО

Свято Трійці
У 2016 році Трійця припадає на 19 червня. Цей день є переходом від весни до літа. І свято Трійці вважається перехідним святом. До цього часу вже остаточно прокидається природа. Все цвіте і наповнюється життям. Саме в це свято весна передає естафету літу.
Це свято дуже давне. Його коріння виходять з часів Старого завіту. Саме в цей день на святих апостолів, послідовників Ісуса Христа, зійшов Святий Дух, який і символізує триєдність Бога. З цього дня Бог послав апостолам дар розмовляти різними мовами. І саме цей день вважається Днем народження Церкви. Традиції святкування Трійці древньоязичницькі і християнські тісно переплетені між собою і мирно співіснують і до сьогодні.
 
Трійця у слов'ян (дохристиянська)
Поклоніння Богині весни Ладі на трійцю поступово було забуто, а супроводжуючі це свято традиції і звичаї злилися з християнськими обрядами і створили навколо цього свята барвисту обстановку.
А в деяких районах дотепер існують назви "Зелені Святки", "Русальний тиждень".
 
Свято Трійці в інших народів світу
У світі відзначають це свято не тільки в Україні, Білорусі, Росії. У таких країнах, як Німеччина, Австрія, Бельгія, Іспанія, Данія, Латвія, Люксембург, Румунія, Швейцарія, Норвегія, Франція, Ісландія це свято вважається державним.
Наприклад, в Австралії досі прийнято прикрашати колодязі вінками з квітів і зелених гілок берези. А під час проведення меси в храмах випускають на волю голубів - символів цього чудесного релігійного свята.
На острові Кіпр православні християни на Святу Трійцю відзначають і свято води. Свято називається Катаклізмос і символізує спогади про Вселенський потоп і порятунок Ноя.
У Німеччині перед святом прийнято наводити порядок в будинках і садах. Прикрашають житло вінками з гілок берези, букетами польових квітів. А так же влаштовуються народні ігрища з катанням на гойдалках і човнах.
 
Традиції та прикмети на Трійцю
У слов'янському світі Трійцю святкують три дні. Господині до неї дуже ретельно готуються. Це свято за своєю значимістю прирівнюється до Великодня і Різдва.
Субота перед святом Трійці є поминальним днем. Люди в храмах ставлять свічки за упокій померлих родичів. Потім приходять на цвинтар для поминання померлих і залишають їм частування. Особливо моляться в цю суботу за тих, хто помер передчасною смертю, вважаючи їх жертвами підступних русалок.
Після відвідин кладовища народ наводить порядок у своїх будинках, будівлях, у дворах. Всі очищається від сміття, ретельно вимивається. Підлоги в будинках вистилаються свіжоскошеної травою. На підлозі і по всіх доріжках двору розстеляють аїр. Цей свіжий приємний запах дитинства пам'ятається все життя. Віконниці і дверні укоси в будинку прикрашають гілками берези, клена, липи. Ці гілки свіжої зелені, наповнені силами прокидається землі, є оберегами нового врожаю і дарують людям і тваринам здоров'я. Вони є символом нової життєдайної сили, нового життя.
Прикрасивши житло, дівчата йшли завивати берізку. Вибирали в лісі молоде кучеряве деревце, прикрашали його стрічками, водили хороводи з піснями. До свята готуються різні святкові страви. Жінки печуть пироги, готують різні м'ясні і рибні закуски, щоб пригостити гостей і своїх близьких перед Петровим постом.
Трійцю в народі вважають днем активності й підступності русалок та іншої міфічної нечисті. Зелень, якої прикрашають будинки, є захистом і оберегом від них. Вранці в цей день в храмах відбуваються святкові богослужіння. Потім люди ходять один до одного в гості. Починаються масові гуляння, ярмарки, багато виїжджають на пікніки.
Особливо ці традиції збереглися в сільській місцевості. Трійця завжди вважалася дівочим святом. Дівчата надягали свої найкращі вбрання. Вони на зелених святках припиняють співати веснянки та плетуть вінки, опускаючи їх у річку для ворожіння. Потім вони йшли в ліс гуляти. До цього дня пекли коровай і роздавали його в лісі незаміжнім дівчатам. Ці шматочки сушили і берегли до весілля, замішуючи потім сухарі в тісто для весільного короваю. Вважали, що вони принесуть їм у нову сім'ю благополуччя і любов. Потім під берізкою організовували пікнік - святкову трапезу. Увечері народ розважали ряджені, скоморохи.
Другий день свята називається Клечальним понеділком. У цей день після служби священики йшли на поля читати молитви з проханням до Бога благословення на майбутній урожай. Діти в цей час бавилися різними іграми.
На третій, Богодухів день, хлопці вибирали собі наречених. Дівчата "водили тополю", в ролі якої була незаміжня дівчина - перша красуня на селі. Її наряджали вінками, стрічками, гілками та водили по дворах, де господарі щедро пригощали її. Зустріти Тополю вважалося до великої удачі, та й сама вона кожному зустрічному бажала з поклоном доброго врожаю, любові і благоденства. У цей день в колодязях освячували воду, позбавляючи її, таким чином, від нечистої сили.
Католики Польщі, України та Білорусі в ці дні теж прикрашають храми гілками берези, збирають і несуть в храм для освячення трави, квіти. Вважається, що ці трави виліковують від багатьох хвороб. Під час служби на квіти треба пролити кілька сльозинок.
 
Зелені свята
 Тиждень після Трійці називається "Зелені свята".
З Трійцею пов'язано багато народних звичаїв, прикмет і ритуалів. Так, наприклад, трави (меліса, м'ята) і квіти після освячення в церкві вважаються цілющими, тому з них заварюють чай.
Роса, що випала в Трійцю, вважається дуже корисною для здоров'я і краси. Дівчатам радять нею вмиватися, щоб зберегти свою молодість і красу.
Трійця вважається кращим часом для сватання. Якщо посваталися на Трійцю, а одружилися на Покрову, то це є запорукою дружної, щасливої і міцної родини.
Багато прикмет на Трійцю пов'язані з погодою. Якщо в цей день іде дощ, то це до хорошого врожаю, до тепла, до грибного літа. Духів день вважається іменинами землі. У трійцю не можна працювати на землі, зате можна збирати лікарські трави. Зібрані в цей день трави володіють особливими цілющими властивостями.
 
За народними повір'ями разом за Зеленими святками йшов русальний тиждень. Це час ворожінь, якими в основному захоплювалися дівчата. Вони плели і пускали на воду віночки. Якщо віночки, пущені по воді, сходяться, значить, дівчину в цьому році посватають. Якщо віночок повернеться до берега, значить, вона просидить ще рік в дівках. А якщо віночок зовсім потоне, то нескоро дівчина вийде заміж. Якщо рівно пливе вінок - і життя складеться розмірено і гладко. Якщо вінок гойдається на хвилях або паморочиться, значить і життя буде бурхливим, неспокійним. Якщо вінок швидко зник з очей - вийти заміж їй в далеких краях.
 
В Трійцю дівчата ворожили ще на зозулі. Вони запитували у птаха, чи довго їм ще кувати в батьківському домі. І зозуля рахувала, стільки років їм чекати сватів.
А ще дівчата ворожили на судженого. Напередодні Трійці вони "завивали" березу. Тонке деревце пригинали до землі, переплітали його гілки з травою, прикрашали стрічками. У день Трійці вони йшли до берізок дивитися свої вінки, розвивали деревця. Кілька гілочок берези при цьому зрізали, їх клали під подушку і примовляли: "Суджений мій, ряджений, приходь разом берези завивати". Вночі їм міг наснитися суджений. Таких гадань може бути безліч. Але щоб ці прикмети і ворожіння збувалися, в них необхідно вірити. А думки іноді матеріалізуються. Вірте в себе і своїх близьких, і все у вашому житті складеться якнайкраще.
 
Забобони і небезпека на Трійцю
Ще одне слов'янське повір'я говорить про те, що німфи і наяди-русалки виходять зі своїх місць проживання вирів і річок на поля саме на Трійцю. Ночами вони заводять свої ігри і живуть у лісах до Петрова дня.
 У народі вважається, що подорожніх вони зазивають сміхом і можуть залоскотати до смерті. Семик здавна називають "великий день русалок". Тому купання в річках під час зелених святок вважається небезпечним.
Ще в старовину служителі церкви звинувачували народ у язичницьких забобонах і пов'язано це було з повір'ями про русалок. Не всі традиції Трійці дня дійшли до нас. Багато чого забулося, а що - то видозмінилася до невпізнання. Але, тим не менш, свято живе досі і з християнськими і народними традиціями.
Категорія: СУСПІЛЬСТВО | Додав: rodik1 (2016-06-19)
Переглядів: 661 | Теги: Трійця, Наша зоря | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Редакція газети "Наша зоря"
вул. Карла Маркса,25
м. Селидове, Донецька обл. 85400



+3-8-06237-7-25-89, 050-034-38-28 nasha-zorya@ukr.net
Мапа
sample map