Головна » Статті » СУСПІЛЬСТВО

Зі святом благовіщення
7 квітня - день Благовіщення Пресвятої Богородиці - одне з 12 головних (двунадесятих) свят у православному календарі. Благовіщення означає "блага" або "добра" звістка. У цей день Діві Марії явився Архангел Гавриїл і сповістив їй про прийдешнє народження Ісуса Христа - Сина Божого і Спасителя світу. 

До 14 років Пресвята Діва виховувалася в храмі, а потім, за законом, повинна була залишити храм як повнолітня - або повертатися до батьків, або вийти заміж. Священики хотіли видати Її заміж, але Марія оголосила їм про свою обіцянку Богові - залишитися назавжди Дівою. Тоді священики заручили Її далекому родичу, вісімдесятирічному старцю Йосипу, щоб він піклувався про Неї і охороняв Її цноту. Живучи в Галілейському місті Назареті, в будинку Йосипа, Пресвята Діва Марія вела таке ж скромне і відокремлене життя, як і при храмі. 
Через чотири місяці по зарученні, Ангел явився Марії, коли Вона читала Священне Писання. Архангел Гавриїл сповістив Їй, що Вона знайшла найбільшу благодать у Бога - бути Матір'ю Сина Божого. 
Благовіщення - зачаття Ісуса Христа. З цього моменту починається євангельська історія. Попереду - Народження Христа, втеча в Єгипет, спокуси в пустелі і зцілення одержимих, Таємна Вечеря і арешт, Розп'яття і Воскресіння - Великдень...
У стародавніх християн свято Благовіщення носило різні назви: Зачаття Христа, Благовіщення про Христа, Початок спокутування, Благовіщення Ангела Марії, і лише в VII столітті йому на Сході і Заході було присвоєно назву "Благовіщення Пресвятої Богородиці". Свято буває в дні Великого посту або Світлої седмиці. 
Народні прикмети 
Вважається, якщо на Благовіщення йде дощ - буде врожай жита, мороз - грибів, гроза - горіхів, і до теплого літа. 
На Благовіщення не можна нікому нічого позичати та брати в борг гроші. 
Можна на Благовіщення назвати улюбленого сорок разів "милий" і гарантовано жити в любові і щасті весь рік. 
Проскуру, взяту в цей день у храмі, потрібно зберігати цілий рік. При хворобі близьких можна розмочувати її у воді і давати хворому.

Категорія: СУСПІЛЬСТВО | Додав: rodik (2016-04-07)
Переглядів: 546 | Теги: Благовіщення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Редакція газети "Наша зоря"
вул. Карла Маркса,25
м. Селидове, Донецька обл. 85400



+3-8-06237-7-25-89, 050-034-38-28 nasha-zorya@ukr.net
Мапа
sample map