Головна » Статті » СУСПІЛЬСТВО

Хрещення Київської Русi-України
28 липня є пам'ятною датою для православної церкви, бо у цей день князь Володимир зробив християнство головною державною релігією Русі. Свято носить офіційну назву "День хрещення Київської Русі-України" і святкується на державному рівні.
Історики вважають, що перше хрещення Київської Русі відбулося в 988 році, і пов'язане з особистістю київського князя, відомого серед людей під ім'ям Володимир Красне Сонечко. Князь почав правити з 978 року після війни з рідними братами Олегом і Ярополком. В молодості князь сповідував язичництво, мав багато наложниць і брав участь у походах. У певний момент життя він засумнівався в язичницьких богах і вирішив обрати для Русі іншу релігію.
Простежити за вибором віри можна в літописі Нестора "Повесть временных лет". Згідно з літописом, Володимир вибирав між мусульманством, католицизмом, іудаїзмом і протестантством. Йому пропонували прийняти свою релігію представники різних країн, але до серця припали описи православ'я від грецького філософа. Володимир вирішив охреститися в Корсуні від Константинопольської церкви, а приводом до цього послужило одруження з візантійською царівною Анною. Повернувшись у столицю, князь наказав порубати і спалити ідолів, а жителів хрестити у водах Почайни й Дніпра. Все пройшло мирно, бо вже у той час було багато християн. Опиралися лише жителі деяких міст, таких як Київ і Новгород, адже більшість тамтешніх жителів були язичниками. Але в якийсь момент і вони відмовились від язичницьких традицій.
Вперше нове свято в Україні відзначили в 2007 році - поки неофіційно.
У червні 2008 року Архієрейський Собор РПЦ ухвалив здійснювати спеціальне святкове богослужіння 28 липня, а також звернувся до керівників України, Білорусі і Росії з пропозицією включити цей день в число державних пам'ятних дат. Першими на неї відгукнулася українська влада. І вже в липні 2008-го року вийшов Наказ Президента про заснування державного свята "День хрещення Київської Русі-України".

Категорія: СУСПІЛЬСТВО | Додав: nashazorya (2016-07-28)
Переглядів: 431 | Теги: Селидове, Наша зоря, хрещення русі-україни | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Редакція газети "Наша зоря"
вул. Карла Маркса,25
м. Селидове, Донецька обл. 85400



+3-8-06237-7-25-89, 050-034-38-28 nasha-zorya@ukr.net
Мапа
sample map