Головна » Статті » СУСПІЛЬСТВО

Зустрічаємо Масляну. Цікаві звичаї на кожен день масляного тижня
Свято Масляної – проводи зими і зустріч весни. Колись давно наші предки, святкуючи Масляну, ще й зустрічали Новий рік. Співами, танцями та гучними розвагами люди вітали прихід весни та зародження нового життя. Веселощі на Масляну пояснювалися ще й тим, що масляний тиждень завжди передував Великому посту – періоду суворої поведінки та всіляких обмежень. Тож люди намагалися в цей час досхочу навеселитися  та наїстися млинців.

Масляна 2019 року святкуватиметься з 4 по 10 березня.

Кожен день Масляної (масляного тижня) має певне значення, назву та цікаві звичаї:

Понеділок – Зустріч. У цей день головною традицією були відвідини родичів. Для незаміжніх дівчат це був день оглядин та знайомства з батьками нареченого.

  Вівторок – Загравання. Цей день був присвячений молодим родинам, які одружилися рік тому, та сватанню. Парубки виглядали дівчат та загравали до них. Якщо пара разом з'їхала з гори на санчатах, вважалося, що так хлопець проявив симпатію до дівчини.

  Середа – Ласунка. Однією з традицій дня було наїстися досхочу різних смаколиків. А головною – відвідини зятем своєї тещі, яка обов'язково мала почастувати його млинцями.

  Четвер – Розгуляй. Четвертий день Масляної проходив з гучними гуляннями та веселощами. В цей день за традицією влаштовувалися катання на санчатах наввипередки та кулачні бійки серед чоловіків.

П'ятниця – Тещині вечорниці. У цей день за традицією вже зять повинен почастувати млинцями свою тещу, яка в цей день мала прийти в гості з візитом у відповідь.

  Субота – Посиденьки зовиць. За звичаєм молода дружина в цей день повинна була запросити в гості сестер свого чоловіка (зовиць) і всіляко їх частувати: пригощати млинцями та розважати.

  Неділя – Прощена неділя. Масляна завершувалась "прощеною неділею", коли всі прощалися з масляним, смачним, веселим тижнем і водночас просили у близьких вибачення (прощення) за нанесені образи. В цей день потрібно обійти усіх родичів та сусідів і попросити пробачення за всі скоєні образи, аби духовно очиститися перед Великим постом.

Категорія: СУСПІЛЬСТВО | Додав: Nasha-zorya (2019-03-04)
Переглядів: 478 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Наша адреса
Редакція газети "Наша зоря"
вул. Карла Маркса,25
м. Селидове, Донецька обл. 85400



+3-8-06237-7-25-89, 050-034-38-28 nasha-zorya@ukr.net
Мапа
sample map